Tips & och råd när det gäller vinkylar

0
1671

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Det finns många anledningar till att dra sig tillbaka med en flaska gott vin. Att unna sig själv en lyxkänsla då och då är något de flesta av os gillar. Kanske är det därför så många av oss svenskar intresserar sig för olika viner. Ofta är det till och med på hobbynivå. Det är något man både kan ägna sig åt i vänners lag, eller när man har egentid. Vinintresset kan med fördel också dyrkas oavsett om det är sommar och ljusa dagar eller om vinterhalvåret känns mörkt och kallt. Kanske som en konsekvens av att så många delar intresset, kan man konstatera att allt fler svenskar väljer att utrusta sitt hem med vinkylar. Här följer därför ett några generella konsumentråd när det gäller vinkylar.

Lagring eller servering?

De finns olika typer av kylskåp avsedda till viner. De vanligast förekommande i svenska hem är vinkylar avsedda för servering. Dessa ser till att vinerna håller optimal serveringstemperatur och många modeller har därför olika temperaturzoner. Detta för att man skall kunna få optimal serveringstemperatur till vita respektive röda viner. Förutom vinkylar avsedda till servering, finns det vinkylskåp avsedda för lagring. Vid optimal lagring är inte bara rätt temperatur viktigt. Vinerna skall även ligga i korrekt luftfuktighet. Skåp avsedda till lagring har som regel också ett aktivt kolfilter för att rensa bort oönskad lukt.

Kapacitet och Energiklass

Det finns vinkylar i många olika storlekar på marknaden. Förutom att vinkylen rent fysiskt skall passa in i hemmet bör man överväga hur stor kapacitet man har behov av. Med kapacitet menas här hur många vinflaskor som ryms i skåpet. Det är ingen bra idé att ha ett överdrivet stort skåp. Ett halvtomt skåp slösar bara med energi och plats. Men man vill såklart gärna att vinkylen skall vara stor nog till familjens behov. Precis som alla andra kylskåp förbrukar vinkylar en del ström eftersom de är tända hela tiden. I längden kan man spara både pengar och ta miljöhänsyn genom att välja en vinkyl med en så bra energiklassificering som möjligt.