Hitta ett bra kreditkort trots många förfrågningar

0
447

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Idag är det inte ovanligt att man har dragit på sig många förfrågningar som det heter. Det man menar då, är kreditupplysningar som tagits via UC, eller Upplysningscentralen som det heter. En kreditupplysning, det görs så snart man vill ansöka om lån, kreditkort, abonnemang med mera. Det finns andra kreditupplysningsföretag än UC, som Creditsafe och Bisnode. Men när det gäller kreditkort så är det i stort sett uteslutande så att kreditupplysningen sker hos UC. Ju fler förfrågningar du har, desto sämre kreditvärdighet blir det. Men det finns ändå viss möjlighet att hitta ett bra kreditkort trots många förfrågningar. Dock är det bra att vara medveten om att det kan bli avslag.

Hur längre ligger förfrågningar hos UC kvar?

Varje gång det tas en UC på dig, så kommer den att finnas kvar i registret i 12 månader från dagen den togs. Denna förfrågning syns sedan för alla andra som även de tar en UC på dig. För att du ska ha en bra koll på din kreditvärdighet, så kan du besöka minuc.se, som är en sida där du kan betala för att få se en egen kreditupplysning på dig. Ett annat sätt är att ladda ner appen Kreddy, som hämtar data från minuc. I den appen kan du se vad du har för krediter och lån samt även se vad du har i kreditvärdighet. Den visar mellan 1-100 och ju lägre summa du ligger på, desto högre kreditvärdighet har du.

Smart öka din kreditvärdighet

För att du ska få det lättare att ansöka och få beviljat ett kreditkort eller ett lån, så är det bra att försöka öka din kreditvärdighet. Kreditvärdigheten baseras inte bara på antal förfrågningar, utan det baseras även på andra faktorer. Bland annat på vad du har för lön, om du har ett underskott, hur mycket du använt existerande krediter och vad du har för lån. För att få en bättre kreditvärdighet, så kan du försöka att undvika att få nya förfrågningar, betala ner tidigare krediter samt samla ditt lån till ett enda.

Kan man ens få ett kreditkort med många förfrågningar?

Eftersom ditt kreditbetyg inte bara baseras på förfrågningar, så går det att hitta ett kreditkort trots många förfrågningar. Om du har noll i lån, bra årsinkomst och inget underskott, så är det oftast så att din kreditvärdighet ändå är bra. Det finns dock de som anser att en person som har många förfrågningar på sig visar upp vad som kallas för ett osunt lånebeteende. Särskilt om dina förfrågningar är för att du har sökt snabblån eller kontokrediter.

Det som kan ske, är att du får ett kreditkort beviljat, fast att du då får en lägre kreditgräns. Det även om du kanske har sökt maxbeloppet de erbjuder. Ofta går det dock att i ett senare skede öka krediten, om de ser att du sköter dina inbetalningar som du ska.

Vad krävs för att få ett kreditkort?

Det finns oftast ett visst antal grundläggande krav som alla kortutgivare har. Sedan kan de ha andra krav med, så det är alltid bra att läsa villkor och regler före du ansöker. Det som anses vara grundläggande krav, det är att du är minst 18 år, saknar betalningsanmärkningar och saknar skuldsaldo hos Kronofogden. Även om det ibland finns lån där det går bra med enstaka betalningsanmärkningar, så är det hårdare krav när det gäller kreditkort.

Ansök inte hos för många

Om du vill testa att få ett kreditkort trots många förfrågningar, se till att först jämföra kreditkort mot varandra. Det så att du hittar den som passar dig bäst. Du bör ansöka om ett kort som passar dina köpvanor du redan har samt ger dig de förmåner du vill ha. Sedan gör bara en enda ansökan! Om du ansöker och får avslag, testa inte på fler ställen, för du får troligen avslag även där samt en mängd onödiga extra förfrågningar. Vänta ut att de försvinner innan du ansöker igen.

Se över dina köpvanor och din ekonomi

Det är viktigt att inse att man kanske behöver ta ett steg tillbaka och ändra på någonting om du finner dig själv i en svår situation ekonomiskt. Kanske du har ett shoppingberoende eller spelproblem som gör att du ständigt hamnar ur balans i din ekonomi, då är det viktigaste att du tar tag i detta problemet istället för att försöka hitta ett kreditkort som accepterar många förfrågningar eller ett kreditkort med hög beviljandegrad. Sätt upp mål för framtiden, vad du vill uppnå och ta sedan hjälp av nära och kära. En bra strategi för att motivera sig själv kan vara att skriva ett framtidsbrev till dig själv och beskriva vad du vill åstadkomma de närmaste åren för att få en bättre situation.