Välj rätt knivar till köket

0
403

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Du kanske ska köpa kniv för första gången eller uppgradera det knivställ du har? Det är inte alltid så lätt att veta vad det är för knivar du ska välja. Utbudet av knivar är ju idag väldigt stort och det finns knivar som passar olika bra för olika saker. Om du vill ha en bra knivuppsättning, som fungerar för det mesta i köket så bör du satsa på en riktigt bra kockkniv, en grönsakskniv, en skalkniv, en filékniv samt en brödkniv. Om du vill ha en bra japansk kockkniv så finns det att hitta på cibumic.se. Satsa gärna på en bra slipsten eller ett slipstål med.

Kockkniv

En bra första kniv att börja med det är en så kallad kockkniv. Den går bra att använda till det mesta nämligen. Den kan du ha när du ska hacka, skära, tärna och det oavsett om det är kött, fågel, grönsaker eller rotfrukter. En kockkniv brukar ha ett brett blad samt är något svängd längs med sin egg. Längden kan variera, men ligger ofta på mellan 15 och 30 cm.

Grönsakskniv

Om du ofta lagar mat med grönsaker och har behov av att skära mycket så är det smart att satsa på en särskild grönsakskniv. De är lite mindre och smidigare. Men de kan ha vitt skilda utseenden. De kan vara höga och tunga i handen så väl som små, lätta varianter. Knivbladet brukar vara mellan 9-18 cm långt.

Skalkniv

Den allra minsta kniven är den som kallas för skalkniv. Dess storlek gör den riktigt smidig och den kan du använda om du ska skala frukt eller grönt, eller dela dem. Denna kniv passar även bra för små råvaror som chili eller vitlök. Bladet brukar vara mellan 8-15 cm.

Brödkniv

När det gäller brödknivar så har en sådan oftast ett rejält blad som är lång och tandat. Det just för att det ska vara enkelt att skära genom luftiga material, utan att det mosas sönder. Det går även använda den för att skära tomater eller för att tranchera inbakade rätter. Brödknivar har ofta ett knivblad som är mellan 20-25 cm.

Filékniv

När det gäller filéknivar, så har dessa smala, flexibla blad. Det så att det ska vara lätt att komma åt under skinnet på fisken eller fågeln, för att kunna skära ut filéerna. Bladet har en spetsig tipp, som är bra för att putsa av hinnor på kött. Storleken på kniven varierar, men är oftast mellan 15-22 cm.