Att lära sig tvätta är inte svårt.

0
1142

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Moderna tvättmaskiner har helt avmystifierat det här jobbet. Trots detta finns det fortfarande en del basala moment man måste behärska, för att inte råka förstöra sin tvätt.

Kläder är försedda med tvättanvisningar. Läs dessa. Lär dig symbolerna som används. Det kan skona dig för många tråkigheter. Det är bara att googla ”tvättsymboler” så får du upp de informationer du behöver.

När du ska tvätta börjar du med att sortera din tvätt i olika färger. Det är den första grovsorteringen. När all tvätt ligger i var sin färghög, tar du nästa sortering. Den här gången sorterar du varje färg i olika högar beroende på material. Rött och ljusblått ska inte tvättas ihop och det ska inte heller bomull och ylle. Står det i ett plagg att det ska tvättas separat, så tvätta det separat. Det kan kännas kymigt att lägga en ensam blus i tvättmaskinen, men risken är att du har förstör mer än blusen, om inte du gör det.

En tumregel är att tvätta kallare än du trodde.

Både kläder och miljö skonas genom att tvätta i kallare vatten än man tidigare rekommenderat. Det är egentligen bara underkläder, handdukar och sängkläder som du behöver tvätta på 60 grader. Annars är 40 grader alldeles tillräckligt, för att kläderna ska bli rena.

Fläckborttagning är en gammal, beprövad konstart. Det finns fläckborttagningsmedel som du kan behandla fläckar med, innan du stoppar plaggen i tvättmaskinen. Det finns också gamla husmorsknep, med ättika mot vissa sorters fläckar, kallvatten mot vissa och varmvatten mot andra. Återigen är google din vän, sök på fläcksorten, t ex gräsfläckar eller bärfläckar, så kommer råden upp.

Till sist är det dags att ladda maskinen. Lämna en handsbredds rum överst i maskinen, så att kläderna kan röra på sig, och vattnet kommer åt att tvätta rent. Det fungerar dåligt att fylla maskinen till bredden.