Allt fler väljer blancolån

0
141

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Inflationen stiger, högre priser på livsmedel, drivmedel och på de flesta tjänster i vårt samhälle. Börsen och bostadsmarknaden faller och det blir tuffare att leva överlag. Det gäller att anpassa, fundera över inkomster och utgifter och leva därefter.

Det fortsätter att renoveras och fixas i hus och hem. Renovering, prylar, båtar, bilar och resande. Vi vet att vi ska anpassa oss men vill ändå ha guldkant, ändå leva lite extra. Då huset inte längre går att belåna och billån inte kan tas så väljer vi att kika lite extra på blancolån.

Vad är ett blancolån?

Till ett huslån eller ett billån lånar du med huset och bilen som säkerhet. Det är ett lån “in blanco”, ett lån utan krav på säkerhet. Här behövs heller ingen vidare hög inkomst, och i vissa fall så går det även att ta ett blancolån trots betalningsanmärkningar. Oftast så innehar dessa lån en relativt hög ränta mot lån med säkerhet.

För vem passar det?

Ett blancolån tillåter fler att låna då andra alternativ inte finns, och utbetalningar brukar kunna ske snabbt och smidigt. Vilket lån man än tar så är det viktigt att överväga ifall hushållets ekonomi över sikt klarar av de medföljande kostnaderna för ränta och avgifter. Räkna med god marginal ifall marknaden svänger. Du må ha fått ett nej på grund av betalningsanmärkning eller för att du ej kan belåna hus, ej ska köpa bil, eller helt enkelt har ett rörigt förflutet. De långivare som erbjuder blancolån tittar på betalningsförmåga framåt.

Hur tar man ett blancolån

På nätet finns en mängd olika långivare som erbjuder blancolån. Det finns aktörer som fungerar låneförmedlare där man kan ansöka om ett blancolån för att sedan få förslag från flera olika långivare på marknaden. Där kan du noga se över och jämföra vem som passar bäst och erbjuder de bästa villkoren. Du väljer summa och återbetalningstid. Se noga över:

  • Räntan, ju lägre desto bättre.

  • Ifall lånet går att lösa när som helst utan straffavgift eller kostnad.

  • Övriga kostnader för lånet, såsom uppläggningsavgift och serviceavgift.

  • Ta en försäkring för lånet så att den kan hjälpa dig att täcka återbetalning vid arbetslöshet, eller annat oförutsett i livet. En säkerhet till en liten penning som ofta erbjuds vid en låneansökan.

Blanco i olika skepnader

Det finns olika blancolån, även kallade privatlån, med varierande villkor och ränta. Det finns vanliga blancolån som ofta tas i konsumtions- eller renoveringssyfte. Eller för att få till handpenningen till blivande huset eller bilen. Sedan finns det de blancolån som även kallas sms-lån och snabba krediter. De är så kallade högkostnadskrediter. Till synes med en ränta likt andra privatlån men räntan som är beräknad per månad stiger varje månad. Med exempelvis 10% i månadsränta så blir det 10% x 12 månader. Summan för årsräntan blir då 120%. Ett klassiskt exempel då långivare lockar med att ett lån på 3000 :- kostar 300:- på en månad. Lätt att bli fartblind då lånen betalas ut snabbt och enkelt och då man har längtat efter den där datorn eller resan.