Mat och vin

0
625

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Mat och vin är en källa av njutning i de flesta familjer och hem. Att sätta sig runt bordet en fredagskväll med en god måltid och ett glas vin i handen har blivit en tradition hos många svenska familjer.

Om du är en person som gärna köper extra flaskor och ställer dem i en egen vin kyl så behöver du utan tvekan titta på utbudet av vinkylar. Ett alternativ är att köpa vinkylare hos wineandbarrels eller någon annan leverantör beroende på vad du letar efter. Om du tycker om att bjuda hem vänner eller förbereda lite festligare hemmakvällar med familjen kan sådana typer av vinskåp passa riktigt bra.

Vad ska du tänka på förutom välförvarat vin? Maten, så klart. Låt oss titta på passande kombinationer mellan mat och vin.

Vilket vin passar din maträtt?

Vilket vin passar till vilken maträtt? Några nyttiga och klassiska tips kommer här:

  • Kraftiga viner passar väl ihop med kraftig mat såsom mustiga grytor eller kött. Hur vet du att vinet har en kraftigare underton? Sanningen är flaskan säger ganska mycket. Knubbigare flaskor brukar antyda att innehållet har en kraftig smak. Smalare flaskor brukar förvara lättare viner. En ganska enkel regel som få vet om.

  • Smaken brukar bestämma vinet. Söt mat kräver sötare viner. Syrliga maträtter passar bra med syrligare viner. Ett bra exempel är fisk med dillsås som innehåller senap. Den sorters mat går bra ihop med ett syrligt vitt vin.

Efterrätten välkomnar vinet

Självklart, går det bra att servera vin till efterrätten. Italienarna har gjort det i flera decennier. Dessertviner har en gudomlig smak och kan lyfta efterrätten till nya höjder.

Viktigt att notera är att vi inte är vana att servera vin till efterrätten här i Sverige. Däremot har vi omfamnat idén om att vin passar väldigt bra till huvudrätten. Sanningen är att sommaren kan vara en utmärkt årstid att prova dessertviner. Sätt dig ute på terrassen, servera en färsk och god sommartårta med ett dessertvin till. Det blir en riktigt höjdare!