Bättre ergonomi på jobbet

0
323

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Vi vet väl alla att för mycket sittande vid datorn är dåligt för hållningen. Ryggen och nacken värker och med tiden blir man mer ihopkurad på grund av dåliga ställningar. Så vad kan man göra för att undvika problemen som kan uppstå vid mycket datoranvändande på jobbet?

Kontorsstolar

Under pandemin har rygg- och nackproblem skjutit i höjden, eftersom folk har jobbat hemifrån och inte haft den mest ergonomiska stolen till hands på hemmakontoret. Genom att skaffa ordentliga kontorsstolar till de anställda kan man minska på dessa problem avsevärt.

Ergonomiska kontorsstolar som är anpassade för människor som sitter vid datorn många timmar per dag är det bästa alternativet för att ha en bättre hållning under arbetsdagen.

Höjden kan anpassas på många kontorsstolar, och även bredden på eventuella armstöd kan justeras, vilket gör att man kan anpassa stolen tills det känns tillräckligt bekvämt för att fortsätta jobba många timmar.

En del stolar har dessutom en stödjande funktion som gör att man lättare kan byta sittställning under arbetsdagen, vilket gör att man minskar belastningen på väsentliga delar av kroppen än om man sitter i samma position hela dagen lång.

Skrivbord

Förutom en bekväm kontorsstol är det även viktigt med ett ergonomiskt skrivbord. För skrivborden finns det kanske inte lika många specifika finesser som för kontorsstolarna, men i valet av det perfekta skrivbordet finns det en del saker att tänka på.

Är man väldigt kort ska man inte köpa ett för högt skrivbord, trots att man har en stol vars höjd kan justeras. Det är viktigt att man ändå ska kunna nudda med fötterna till golvet när man sitter, så att anpassa skrivbordet till ens egen längd och stolens höjd är det bästa alternativet.

För längre personer gäller det givetvis också att se till att skrivbordet är tillräckligt högt så att man inte sitter ihopkurad och icke-ergonomiskt hela arbetsdagen.

Ett skrivbord som blivit allt mer populärt under de senaste åren är skrivbord där man kan justera höjden.

Att sitta ner är inte alltid den bästa positionen, utan det är bra att variera ställningen under dagens lopp. Att aktivera benmusklerna och resten av kroppen emellanåt genom att stå upp och jobba gör att man hålls mer vaken, och man blir inte lika trött och stel i kroppen som om man hade suttit ner hela dagen. Att ha ett skrivbord som kan höjas till en sådan höjd att man kan stå och arbeta är därför det perfekta skrivbordet för alla.